selamat MENJENGUK..

HEYOOO ... blog ini telah diconteng dan di tonyoh oleh NURFADHILLAH BINTI NAZLI.. saya si katek (omg) yang bakal menjadi seorang ENGINEER.. insyaALLAH... do have fun here :)
even kat sini takde ape pun..

baek korang letak link.. kalau ta kene tembak.. huhuhu





mylarling!!

oh! klik la saia :)


PERINGATAN!

na jerit sila scroll ke atas.. baru boleh picit jerit.. huhuu ==.'

SINERGI


“Dua orang yang bersama-sama, mampu menghasilkan sesuatu yang lebih dari dua orang mampu lakukan, sesuatu yang luar biasa. Itulah makna Sinergi. 1+1=3, bukannya 2”

4 Jun 2011

si GAGAK yang cerdas




Pernah membaca " Kisah Burung Gagak Yang Bijak ". Ia adalah kisah rakyat mengenai seekor gagak yang kehausan dan padang pasir, menjumpai sebiji botol yang mengandungi air di dalamnya. Sang Gagak cuba untuk minum, namun paruhnya tidak sampai ke air tersebut. Dia mengisi botol tersebut dengan batu-batu kecil sehingga penuh dan akhirnya Sang Gagak dapat menikmati air di dalam botol. * * * Secara umumnya burung tidak dianggap hewan cerdas, sampai-sampai seseorang untuk merendahkan orang lain menyebutnya dengan "Otak Burung". Tetapi suatu hari, saya (Sahar El-Nadi) membaca sebuah ayat dari Quran yang melibatkan burung , yang membuat saya berhenti dan berpikir tentang makna dari sebuah ayat. Berikut adalah petikan ayat tersebut: "Maka hawa nafsu Qabil menjadikannya menganggap mudah membunuh saudaranya, sebab itu dibunuhnyalah, maka jadilah ia orang-orang yang merugi. Kemudian Allah menyuruh seekor gagak menggali-gali bumi untuk memperlihatkan kepadanya (Qabil) bagaimana dia seharusnya menguburkan mayat saudaranya. Berkata Qabil:'Aduhai celaka aku, mengapa aku tidak mampu berbuat seperti gagak ini, lalu aku dapat menguburkan mayat saudaraku ini?' Karena itu jadilah dia seorang diantara orang-orang yang menyesal." (Al Maidah : 30-31) Ini memberi saya petunjuk agar melihat lebih dekat dan mempelajarinya lebih dalam. Jadi saya menganggap hal ini terkait dengan burung gagak karena ayat ini jelas menunjuk burung ini sebagai mentor bagi manusia, dan jelas menunjukkan bahwa manusia serasa "direndahkan" oleh solusi yang ditemukan oleh gagak untuk beberapa masalah kritis mereka. Akibatnya, saya bertanya-tanya: Siapakah hewan yang paling cerdas setelah manusia? Seperti banyak orang, saya teringat pada lumba-lumba untuk kehormatan itu, tapi setelah pencarian online yang sangat menyenangkan, saya dapati sebuah kejutan besar. Penelitian terbaru menunjukkan kandidat tak terduga dari kategori hewan tercerdas adalah Gagak. Yang ternyata hewan inilah yang merupakan hewan super cerdas! Majalah American Scientific mempublikasikan hasil penelitian para ilmuwan, Bernd Heinrich dan Thomas Bugnyar - Vermont University, Kanada dan St Andrews University, Skotlandia - yang menunjukkan kemampuan mental yang luar biasa dari gagak. "Burung ini menggunakan logika untuk memecahkan masalah dan beberapa kemampuan mereka bahkan melampaui dari kera besar," kata mereka. Dalam percobaan ini, gagak diberi tugas yang sangat kompleks yang mereka belum pernah dapati sebelumnya dan naluri mereka tidak diprogram untuk melakukannya secara alami, namun mereka selalu berhasil mencari kreatifitas dan solusi logis untuk menyelesaikan tugas-tugas tersebut. Yang lebih mengejutkan lagi, mereka melakukannya dengan benar pertama kali, setiap kali, tanpa proses trial and error apapun! Beberapa percobaan menunjukkan bahwa burung gagak yang licik bisa membuat binatang lain bekerja untuk mereka, membuat hewan lain mencarikan makanan untuk mereka atau minimalnya mempermudah mereka. Bukti lain kecerdasan yang tinggi dari Gagak adalah bahwa mereka bisa beradaptasi dengan daerah yang sangat berbeda, dari padang pasir ke pegunungan. Mereka belajar untuk menemukan makanan bahkan dalam kondisi paling keras, dan mereka tahu bagaimana dan kapan harus menggunakan hewan lain untuk membantu mereka mendapatkan makanan yang mereka tidak bisa mendapatkannya sendiri. Ketika para peneliti melihat gagak lulus dari ujian yang sulit, para peneliti bertanya-tanya apa tujuan semua kepandaian ini berfungsi, karena burung lain menjalani hidup dengan baik walaupun dengan intelijen jauh lebih sedikit? mungkinkah gagak memiliki tujuan yang lebih tinggi di alam daripada kehidupan burung yang sederhana?

dipetik daripada iluv ALLAH and prophet muhammad saw.. siriyes ta sangke2.. burung gagak yang wara hitam tu sangat hebat.. walau hanye seekor burung, tetapi pemikiran die menjangkau pemikiran manusia,.. sampai omputih tu buat kajian dekat gagak.. sangat hebat kuasa ALLAH.. =)

notakakipendek; macam mana pun.. aku tetap ta suke bnde yang terbang2.. fobia.. =)

Photobucket
kalau tak nak asek terkentut, komen tw.. =)

10 comments:

: husna : said...

setiap kejadian Allah ada kekuatannya yg tersendiri. dan kita sebagai manusia hndaklah sentiasa berfikir :)

Syuxer said...

emm baru saya tau pasal gagak neh..:)..tq share..

nawal addina said...

:) nice . ALLAH ciptakan sesuatu bersebab n punya kelebihan n kekurangan yg tersendiri .

dhilla nazli said...

husna; betol2.. setuju

syuxer; hee ilmu.. ape salahnye..

nawal addina; betol tuh =)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

cerita yang bermoral.. setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing.. so, sentiasa la bermuhasabah diri kan :)

SyedGraphiX said...

knp fobia plak???? dehhh

dhilla nazli said...

taufiq arifin ; betol!!

syedgraphix; ntah.. da fobia na wat cne..ahahaa

Solihin Zubir said...

tak sangka kan...
gagak yg dikatakan hodoh, hitam dan pengotor tu mempunyai akal yg sgt cerdas..
subhanallah...

eQuRlz said...

klu burung ni cntik n org tau kata die bijak.. mesti org nk bela kn..

disebabkan kaler die itam mcm tu.. org pndang rendah mcm die xde kelebihan yg Allah bg..

dhilla nazli said...

solihin zubir; semua ciptaan ALLAH ade kelebihan.. =)

equrlz; betol2.. setiap ciptaan ade kelebihan and kekurangan kan.. =)

orang yg mlawat!!

online reservation system
Powered by Best Free Counters