selamat MENJENGUK..

HEYOOO ... blog ini telah diconteng dan di tonyoh oleh NURFADHILLAH BINTI NAZLI.. saya si katek (omg) yang bakal menjadi seorang ENGINEER.. insyaALLAH... do have fun here :)
even kat sini takde ape pun..

baek korang letak link.. kalau ta kene tembak.. huhuhu





mylarling!!

oh! klik la saia :)


PERINGATAN!

na jerit sila scroll ke atas.. baru boleh picit jerit.. huhuu ==.'

SINERGI


“Dua orang yang bersama-sama, mampu menghasilkan sesuatu yang lebih dari dua orang mampu lakukan, sesuatu yang luar biasa. Itulah makna Sinergi. 1+1=3, bukannya 2”

14 Jun 2011

jangan salahkan saye pakai baju ketat!

pergh.. da masok sem 3 da aku kat uniten ni.. dah tua aku rupenye.. bulan 9 da masok degree.... kne beli banyak buku.. mane na carik.. *seniors.. plis help me! ahaha.. tapi itu bukan masalahnya sekarang ni.. aku dengar cite ramai yang duk cakap pasal baju ketat bagai2... aku nak cite kat korang satu kisah..


pada suatu hari.. datang sang kancil berjumpa sang buaya.. *tipu.. macam ni.. aku ada sorang kawan.. die nak kata rapat tak la sangat.. tapi boleh la kire kalau dia ade problem, die cite kat aku.. badan dia nak kata kurus tak lah sangat, tapi gemok pun tak lah sangat.. plumpy la boleh kata.. *sape taktau sila bukak anak buah pakcik google ni.. huuu...

lepas tu dia pernah cite satu bende ni.. agak sensitif kot.. dia cerita kat aku, bende ni berlaku time dekat uni die... "aku tak suka pun pakai baju ketat2, seluar ketat, igt aku selesa ke.. tapi dah tu je baju yang aku ada... ingat aku taktau hukum ke.. aku tau la.. jahil2 aku pun aku sedar aku ni islam.. nak juga tutup aurat... tapi aku sedih la.. diorang bukan faham aku, tau nak kutuk je.. nama je islam, ta reti nak tutup aurat.. aku tak kisah kalau nak tegur elok2, tapi kalau ko tegor nak tempias2 camtu.. sedih tau tak.. bukan nye aku sorang je pakai ketat, tu orang tak pakai tudung tu berlambak... bersepah2.. yang pakai lengan pendek tapi pakai tudung, tengok je kat mane2, ade je.. tapi entah la.. fade up tau tak,, ni yang aku nak cite sebab ape aku pakai ketat ni.. kau tau kan, aku ni bukan nye kurus, cuma takde ah gemok sangat.. baju aku ade tu pun bukan ketat sangat, seluar ye aku mengaku, ketat.. dah aku bukan ade seluar lain pun.. semua seluar ketat, jenis fit.. aku tau mesti kau nak tanye kenapa aku tak beli yang longgar kan??? aku boleh bace dalam otak kau tu, meh aku cite.. kau pun tau kan mak aku camne, nak beli baju ni bukan die bagi pun, penat aku mintak dah,, aku pakai ni pun yang lame, lagi satu aku nak pakai jeans, tapi aku tak tau mane na cari yang straight cut punye,.. sume yang ade yg fit.. tension tau ta... so aku pakai je la ape yang ade.. kau paham kan... aku tau kau paham aku.. tapi orang lain tak paham.. so how? what else can i do? haish ==.' "

haa.. lebih kurang macam tu la cite die.. haish.. plus aku tokok tambah banyak untuk menyedapkan perisa dan takde lah die cakap macam tu.. cuma aku guna ayat sendiri tanpa mengubah maksud asal ayat.. ahahah.. aku ni bab agama takde la hebad sangat.. aku pun kadang2 pakai ketat. *yeke kadang2.. =P.. tapi entah la.. kalau korang rase korang nak bagi pendapat or nasihat.. sila kan.. aku nak jugak tanya pendapat korang ni.. aku dah la taktau nak jelaskan kat kawan aku tu macam mane.. hah..

notakakipendek; arini macam takde nota je.. huhuuhu =p



Photobucket
kalau tak nak asek terkentut, komen tw.. =)

11 comments:

Red said...

thumbs up! suka hujahan membela diri tu :)

dhilla nazli said...

lol.. orang mengharap die bagi pandangan dye yang gempak2.. adess

Red said...

haha. actually, nak tahu tak, kenapa red tak bantah.? ada sebab. red pernah tengok satu video.


apa yang red dapat dari video tu adalah sangat cool. Kita tak boleh nilai orang or nilai tahap agama orang or tahap iman orang berdasarkan apa yang dia pakai.

and kita tak boleh salah kan orang terus kalau dia pakai pakaian yang macamtu. sebab kalau kita nak salahkan orang lain,

rasulullah pernah bersabda :

"nak cari silap orang, nak marah orang, cari 44 sebab"


and dalam entri ni.. dah pun dia nyatakan sebab. and sebab yang sangat munasabah. so, sebab tu lah red terima.. kalau nak tahu video apa red tengok, klik kat link ni:


http://www.youtube.com/user/aimanazlan90#p/u/5/VRipa6KII-0


enjoy the clip ^^

hana sudradjat said...

orang sekarang suka hentam je kan?tertekan rasa...harap kawan anda dapat mengahdapi hentaman2 manusia...

dhilla nazli said...

red; waah.. penjang nye.. ahahha

hana sudradjat; tu la pasal... susah betol la depe niy

misz fae said...

owg sekarang suka menhentam tanpa berfikir sebab semua tuh..

harap kawan dilla dapat hadapi tohmahan org yg kadangkala memang menyakitkan..

dia bukan sengaja tapi atas sebab yg menasabah dan diterima akal..

dhilla nazli said...

misz fae; memang la die ade sebab.. tapi orang taktau sebab die tuh... orang suke pandang slack je... kan2

chemay said...

alasan dia macam tak kukuh.
entah la
-.-

dhilla nazli said...

chemay; i know sam1 still akan ckp cmtu.. tpi its a fact.. ade org cm tu... parents ta bagi beli brang2.. terkonkong.. n dye boleh pakai ape je yg parents dye beli je...

Anonymous said...

kak dhilla, sy ni bukan nya hebat sgt nk tegur kak dhilla.

tapi, sy nk cerita la 1 bnde,
ada kwn sy ni, sama mcm cite akak, mak die susah nk bagi beli baju baru (dah la baju dia tu yg ada cuma sejak dari zaman jahiliyah- xde fikrah islam or kesedaran dan sbgnya, so agak seksi or ketat skit lah, hehe)

tapi, bbrapa lama kmudian Alhamdulillah, Allah bagi dia keinginan kuat utk CUBA amalkan gaya hidup islam (aurah, pgaulan, dll).

1 hari, dia cubalah utk tutup aurat, mulalah dengan tudung n baju lengan panjang. tapi xsmudah tu, org kata dia hipokrit, dia pon malu sbb famly pandang lain bahkan pak ust pon kata "ni ko ke ni?" tapi dia igt satu kata2

"jangan kamu mengaku beriman sblm kamu diuji"

dia yakin, Allah mmg akan uji org yg beriman, dia TEKAD.

nk dijadikan cerita, dia pnh minta parent dia utk beli sluar yg longgar skit(sblm ni jeans je manjang). Mak dia mula la bising, "ko ingat mak ni keje cop duit ke?"... mcm2 lagi lah. dia sabar je, dan kebetulan masa tu dia baru habis spm, dia nih keje kat kedai photostat pak cik dia. N nk tau tak gaji pertama dia, dia beli apa? dia beli baju muslimah(yg panjang 2), n sluar yg bertepatan dengan kehendak dia. n lama kmudian, semua org skeliling terima perubahan dia, parents dia pun faham khendak dia. segalanya oke mcm biasa.

Jadi kak dhilla, sy nasihat, kak terimalah bila org tegur tu, bia pahit mana kerana janji Allah;

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?" (QS Al-Ankabut:2-3)

aggaplah itu ujian utk berubah, mana ada org brubah xtrima ujian. Kdg2 kita nk lepak gan pakwe, mak x bagi kita lawan Sikiiiit. bila bab aurat ni, tegas lah sikit dgn mak ayah, tp kalu xde duit jgak, xpelah, n kalu keja tu, simpanlah sikit duit utk kesunggahan tutup aurat.

jgnlah hina org yg menegur, nnti takut Allah hukum kita sbb kita tegakkan bng yg basah, n mungkin Allah nk bagi petunjuk melalui org tu, tetiba kita kutuk dia, mcm tolak apa Allah nk bagi je. mmg pahit bila nk brubah, jangan slahkan org yg mnegur sgt.oke? :)

sekian,
(sy harap semua dpt baca bkn kak dila je, kalau xdpt nk tutup lagi, cukuplah kita berdiam diri bila org menegur, aggplah itu salah kita)

sy yg menjalankan tanggungjawab
"Mencegah kemungkaran tanggungjawab semua" :)

dhilla nazli said...

anonymous; nape la anonymous sgt.. ahahah btw betol gak en.. thanks sb tego,,, tape nti dhilla bg kwn tu bace.. tpi bile pikir, dhilla un kdang2 pki bju ketat.. bile na beli seluar or baju, na gune duit mane kan.. keje tu nanti punyer cite, skank tade duit... tpi betol la anon ckp.. taleh na salahkan org yg na tego jugak.. sebab dye jalankan perintah.. thanks =)

orang yg mlawat!!

online reservation system
Powered by Best Free Counters